TAK (odpowiedź na to pytanie rozwinie DIETETYK KLINICZNY – JUSTYNA MENŻYK).
Leczenie żywieniowe oddziałuje w sposób pozytywny i wieloaspektowy na leczenie onkologiczne.
Dzieje się tak głównie poprzez zapobieganie i leczenie współistniejącego z chorobą nowotworową wyniszczenia czy też kacheksji nowotworowej.
Obecność wyniszczenia u pacjenta przed rozpoczęciem leczenia onkologicznego zwiększa prawdopodobieństwo:
• krótszego czasu do rozwoju powikłań,
• krótszego czasu przeżycia,
• gorszą odpowiedź na leczenie onkologiczne,
• spadkiem jakości życia i słabszym ogólnym stanem sprawności.
Ponadto kacheksja silnie pogarsza tolerancję leczenia. Żywienie kliniczne to jeden z najważniejszych filarów wspomagających leczenie onkologiczne.
Efektywność żywienia klinicznego wyraża się poprzez zastosowanie go w sposób indywidualny i spersonalizowany.
Bibliografia:
• Rychcik K., Gogg P.: Niedożywienie u pacjentów z chorobami nowotworowymi – rola diety
w powrocie do zdrowia. Medycyna Ogólna i Nauki o Zdrowiu 2020, Tom 26, Nr 4, 329–335
• Kłęk S.: Leczenie żywieniowe w onkologii. Onkologia w Praktyce Klinicznej. Via Medica.